29
Oct
2015

Kehidupan Dunia Menurut Generasi Salaf

🌹🌾🌿Kehidupan Dunia Menurut Generasi Salaf🌿🌾🌹

☝🏽Al-Hasan al-Bashri rahimahumallah mengatakan, “Semoga Allah merahmati seseorang yang mencari harta dengan cara yang baik, membelanjakannya dengan sederhana, dan memberikan sisanya.

💵💰Arahkanlah sisa harta ini sesuai dengan yang diarahkan oleh Allah. Letakkanlah di tempat yang diperintahkan oleh Allah. Sungguh, generasi sebelum kalian mengambil dunia sebatas yang mereka perlukan. Adapun yang lebih dari itu, mereka mendahulukan orang lain.

🔥🌏 Ketahuilah, sesungguhnya kematian amat dekat dengan dunia hingga memperlihatkan berbagai keburukannya. Demi Allah, tidak seorang berakal pun yang merasa senang di dunia. Kerana itu, berhati-hatilah kalian dari jalan-jalan yang bercabang ini, yang muaranya adalah kesesatan dan janjinya adalah neraka.

💦🌺 Aku menjumpai sekumpulan orang dari generasi awal umat ini. Apabila malam telah menurunkan tirai kegelapannya, mereka berdiri, lalu (bersujud) menghamparkan wajah mereka. Air mata mereka berlinangan di pipi. Mereka bermunajat kepada Maula (yakni Rabb) mereka agar memerdekakan hamba-Nya (dari neraka).

☝🏽Apabila melakukan amal soleh, mereka gembira dan memohon kepada Allah agar menerima amalan tersebut. Sebaliknya, apabila melakukan kejelekan, mereka bersedih dan memohon kepada Allah agar mengampuni kesalahan tersebut.” (Mawa’izh al-Hasan al-Bashri, hlm. 41—42)

📂 Sumber: Majalah Asy Syariah, Edisi 094
http://asysyariah.com/permata-salaf-kehidupan-dunia-menurut-generasi-salaf/

📚 WhatsApp طريق السلف 📚
🌐 www.thoriqussalaf.com

You may also like

Orang Yang Paling Cerdas
Hakikat Kecintaan & Berbakti Kepada Orang Tua
Bentuk-Bentuk Berbakti Kepada Orang Tua (Bahagian 5 – Akhir)
Orang Yang Paling Aneh